Kimyasal Gebelik Nedir? Op. Dr. Meral Sönmezer

Kimyasal Gebelik Nedir?

Döllenen yumurtanın, sağlıksız bir embriyo oluşturması sonucu, embriyonel gelişme göstermeden gebeliğin bir süre devam etmesine kimyasal gebelik denir. Kimyasal gebelik ancak laboratuvarda çalışılan gebelik testi ile tespit edilebilir. Kimyasal gebelikte beta hcg değeri yüksektir. Gebelik oluşur ancak sağlıklı değildir. Embriyo, rahime yerleşemez ve gebelik düşükle sonuçlanır. Kimyasal gebelik kadının kendi kendine anlayacağı bir durum olmayıp ancak klinik testlerle belli olmaktadır. Gecikme şikayetiyle doktora başvurulduğunda muayene edilir. Beta hcg pozitif olduğu halde herhangi bir gebelik kesesi ya da plasenta görünmüyorsa kimyasal gebelik düşünülebilir. Takip neticesinde ayırıcı tanı mümkün olur.

KİMYASAL GEBELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Pelvik bölgede adet gibi kramplar olması,
  • Ağır kanama olması,
  • Pıhtı şeklinde kanama olması,
  • Kanda beta hcg hormonunun orantısız yüksek çıkması durumları kimyasal gebeliğin belirtileridir.

KİMYASAL GEBELİĞİN NEDENLERİ NELERDİR?

  • Gebeliğin oluşum aşamasında kromozom bozukluğu oluşması,
  • Frengi, toksoplazma veya klamidya türü ciddi enfeksiyonlar,
  • Hormon seviyelerinin düzensiz olması,
  • Rahim duvarının yani endometriumun ince ve yetersiz olması,
  • Rahim dışında implantasyon ,
  • Anne adayının 35 yaşın üzerinde olması,
  • Kan pıhtılaşması ile ilgi sıkıntılar,
  • Troid bozuklukları,
  • Kadında pelvik inflamatuar hastalık durumları kimyasal gebeliğe neden olabilmektedir.

KİMYASAL GEBELİĞİN TEDAVİSİ NASILDIR?

Kimyasal gebelikler genellikle kendiliğinden düşükle sonuçlanır. Bu sebeple kimyasal gebelikte herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak bazen nadiren de olsa sorunlar çıkabilmektedir. Kan testleri ile beta hcg değerinin düşüş seviyesi ve hızı kontrol edilir. Ancak düşük olduğu halde beta hcg değeri düşmüyorsa mutlaka kürtaj ile içerinin temizlenmesi gerekmektedir.

Kimyasal gebelik sonrası mutlaka beta hcg değeri belirli bir süre kontrol edilmelidir.

KİMYASAL GEBELİK SONRASINDA GEBE KALMAK TEHLİKELİ MİDİR?

Kimyasal gebelik çoğunlukla riskli ve tehlikeli değildir. Çoğunlukla kendiliğine düşükle sonuçlandığından tehlike oluşturmaz. Gebeliğin kimyasal gebelikle sonuçlanması diğer gebeliklerinde bu şekilde olacağı anlamına gelmez. Fakat bir sonraki gebelikte düşük ya da kimyasal gebelik olasılığı bir miktar artmıştır.

DIŞ GEBELİK İLE KİMYASAL GEBELİK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Kimyasal gebelik ve dış gebeliğin belirtileri benzerdir. Bu nedenle sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak dış gebelik ve kimyasal gebelik birbirinden tamamen farklıdır. Kimyasal gebelikte beta hcg değeri hızlı bir şekilde düşmektedir. Kimyasal gebelik kendi kendine sonlanabilir. Ancak dış gebelikte gebelik rahim dışarısında bir yere yerleştiği için, mutlaka uzman tarafından müdahale edilmesi gerekir.

KİMYASAL GEBELİK İNFERTİLİTE NEDENİ MİDİR?

Kimyasal gebelik kadın üreme organlarına zarar veren, üreme yetersizliği yapan bir durum değildir. Kendi kendine düşükle sonuçlanan kimyasal gebeliğin diğer düşüklerden hiçbir farkı yoktur. Bu sebeple de eğer gebe kalmaya engel başka bir durum yoksa tek başına kimyasal gebelik geçirmiş olmak infertiliteye neden olmamaktadır.

KİMYASAL GEBELİK SONRASI YUMURTLAMA DÖNEMİ NASIL OLMAKTADIR?

Kimyasal gebelik kişinin rahim ve yumurtalıklarında herhangi bir değişim yapmaz. Bu nedenle kimyasal gebelik sonrası yumurtlamada herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Kadın düşükten 30-40 gün sonra adet olacaktır.

Randevu Talep Edin

Author
Op. Dr. Meral Sönmezer

"#sağlığıngülenyüzü"

Randevu Talep Edin
Instagram
Portfolio

Biz Sizi Arayalım