Kolposkopi nedir? Op. Dr. Meral Sönmezer

Kolposkopi nedir?

Kolpos rahim ağzının, yani serviksin latince adıdır. Rahim ağzında bulunan hücresel ve dokusal değişikliklerin mikroskoba benzeyen bir alet yardımıyla incelenmesine de kolposkopi denir. Kolposkopi için kullanılan alete ise kolposkop denir.

Kadınlarda rahim ağzının değerlendirilmesi için her yıl smear yapılması gereklidir. Ancak smear testinde hücresel değişiklik görüldüğünde kesin tanı konulması ve gerekli görülen alanlardan biyopsi alınması için kolposkopi yapılması gereklidir.

Kolposkopi ile serviksin (rahim ağzının) büyütülerek daha net ve detaylı bir şekilde incelenmesi mümkündür.

KİMLERE KOLPOSKOPİ YAPILMALIDIR?

  • Smear taramalarında rahim ağzında hücresel değişiklikler görüldüğünde kesin tanı konulması için kolposkopi yapılmalıdır.(ASCUS, ASC-H,LSIL, CIN II VE CIN III)
  • Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzında anormal görüntü olması durumlarında kolposkopi yapılmalıdır.
  • Her ilişkiden sonra kanama olması durumlarında jinekolojik muayenede buna neden olacak polip benzeri yapı saptanmadı ise rahim ağzını incelemek amacıyla kolposkopi yapılmalıdır.
  • HPV testlerinde HPV 16 ve HPV 18 gibi rahim ağzı değişikliklerine neden olan tipler pozitif ise kolposkopi yapılmalıdır.

KOLPOSKOPİ ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

  • Kolposkopi işlemi yapıldığı gün hastanın adet döneminde olmaması gereklidir. Adet kanaması görüntünün netliğini etkileyerek değerlendirmeyi engeller.
  • Kolposkopi işlemi öncesi 48 saat cinsel birliktelik olmamalıdır.
  • Kolposkopi işlemi öncesi vajinal yolla kullanılan fitil, krem ya da ilaç varsa 3- gün öncesinde bunların bırakılması gereklidir.
  • Tampon kullanmayın.
  • İşlem öncesinde vajinal duş uygulamayın.

KOLPOSKOPİ NASIL YAPILIR?

Kolposkopi işlemi öncesi yapılacak işlem ve sonrası hakkında hastaya bilgi verilmelidir. Kolposkopi işlemi ağrılı bir işlem olmadığı için anestezi ile yapılmayı gerektirmez.

Hasta jinekolojik muayenede olduğu gibi masaya yattıktan sonra muayene aleti olan spekulum vajinaya yerleştirilir. Kolposkop vajina içerisine girmeyeceği için rahim ağzını net bir şekilde görmek önemlidir. İlk olarak serviksin dış kısmını oluşturan tabaka, sonrasında içeriye doğru hücre tabakasının birleştiği bölge incelenir. Bu alana transformasyon alanı denilir ve bu alanın değerlendirilmesi kolposkopi işlemi için oldukça önemlidir.

Servikse asetik asit ve lügol solüsyonları sürülerek anormal olan hücrelerin boyanması sağlanır. Böylelikle anormal olan hücrelerin incelenmesi ve patoloji için biyopsi alınması kolaylaşır. Hücrelerde herhangi bir renk değişikliği olmasa da tedbir amacıyla biyopsi alınabilir. Biyopsi alındığında hasta kasıklarında hafif bir kramp hissedebilir. Biyopsi alındığında parça alınan yerden kanama olması normaldir. İşlem sonrasında birkaç gün çamaşırı kirleten lekelenmeler olabilmektedir. Kolposkopi işlemi 15-20 dakika sürebilmektedir.

KOLPOSKOPİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

  • Özellikle biyopsi alındığı durumlarda lekelenme tarzında kanama olabilmektedir. Bu durum normaldir.
  • Kolposkopi işlemi sonrasında hasta ağrı acı hissetmeyeceği için hareketlerinde kısıtlama olmaz. Normal hayatına rahatlıkla dönebilir.
  • Kolposkopi işleminden sonra iyileşme süresi tamamlanana kadar 1-2 hafta ilişkiye girilmesi önerilmez. İlişki olursa hasta ağrı, acı hisseder ve bu durum enfeksiyon riski oluşturmaktadır.
  • Kötü kokulu akıntı, ateş, aşırı halsizlik ve bulantı durumlarında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
  • Kolposkopi işlemi sonrasında lekelenme tarzında olan kanamalar3-4 güne kadar sürebilmektedir. Ancak aşırı kanama durumlarında mutlaka doktorunuza başvurunuz.
  • Ağrı genellikle işlem sırasında çok az hissedilir. Sonraki günlerde ağrı hissedilmez. Şiddetli ağrı durumlarında mutlaka doktorunuza başvurunuz.
  • Kolposkopi işleminden sonra lekelenme için vajinal tampon değil ped kullanılması önerilir.
  • Kolposkopi işleminden 2 hafta sonra kontrole gitmelisiniz.

KOLPOSKOPİ İŞLEMİ SONRASI İLİŞKİ NE ZAMAN OLMALIDIR?

Kolposkopi işlemi sonrasında lekelenme olacağı için enfeksiyon riskini de önleyebilmek için 1-2 hafta ilişkiye girilmesi önerilmez.

İşlem öncesinde de 48 saat ilişkiye girilmemelidir.

KOLPOSKOPİ İŞLEMİ RAHİM AĞZINA ZARAR VERİR Mİ?

Kolposkopi işleminde amaç rahim ağzında meydana gelen hücresel değişiklikleri daha yakından ve büyüterek incelemektir. Bu işlemde kolposkop cihazı rahim içerisine girmez ve rahim ağzına zarar vermez.

GEBELİKTE KOLPOSKOPİ YAPILABİLİR Mİ?

Gebelikte smear taraması yapılabilir ancak inceleyen patoloğa mutlaka hastanın gebe olduğu bilgisi verilmelidir. Çünkü hormonal farklılıklardan dolayı smearde farklılıklar görülebilmektedir.

Smear testinde değişiklikler görülürse ve kolposkopi gerekli görülürse, kolposkopi de rahatlıkla yapılabilmektedir.

Kolposkopi sonucuna göre hastada (CIN 1, CIN2, CIN 3) tanıları konulursa hastaya vajinal doğum yaptırabilir ve doğum sonrası tedaviye başlanır.

BİYOPSİ SONUÇLARI NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Kolposkopi işleminde hücresel değişiklik görülen alanlardan ya da değişiklik olmadığı halde tedbir amacıyla rahim ağzından biyopsi alınır. Biyopsi patolog tarafından incelenerek sonuçlar değerlendirilir. Biyopsilerin sonuçlanması ortalama 3-5 gün içerisinde belli olmaktadır. Sonuca göre tedavi uygulanır.

Randevu Talep Edin

Author
Op. Dr. Meral Sönmezer

"#sağlığıngülenyüzü"

Randevu Talep Edin
Instagram
Portfolio

Biz Sizi Arayalım