Smear Testi Op. Dr. Meral Sönmezer

Smear Testi Nedir?

Rahimin vajinaya açılan kısmına rahim ağzı (serviks) denir. İşte rahim ağzının değerlendirilmesi için yapılan teste de pap smear, servikovajinal smear ya da pap testi denir. 1928 yılında ilk kez George Papanicolaou tarafından tanımlandığı için pap testi olarak adlandırılmaktadır.

Smear testi neden gereklidir?

Smear testi hayat kurtarıcı bir testtir çünkü rahim ağzı kanserini ve prekanseröz lezyon dediğimiz öncü hücre değişikliklerini erken tanımamızı ve çoğunlukla kansere ilerlemeden tedavi etmemizi sağlar. Bunun yanında candida, bakteriyel vajinoz ya da trichomonas gibi enfeksiyonların varlığı da tespit edilebilir.

Smear testi nasıl yapılır?

Vücudumuzun her yerinde doku yenilenmesi sonucu, yüzeydeki hücreler dökülmektedir. Smear testinde de vajene muayene spekulumu yerleştirildikten sonra, rahim ağzından dökülen hücreler bir spatula ya da fırça yardımıyla toplanarak özel bir yöntemle fikse edilir, yani sabitlenir. Hazırlanan materyal patoloji uzmanları tarafından mikroskop ile incelenir.

Smear testi kimlere yapılır?

Smear testinin 21 yaşını geçmiş her kadında, ilk cinsel ilişkiyi takip eden 1 yıldan sonra, yıllık tarama şeklinde yapılması gerekir. Hastanın daha sıkı takip gerektiren özel bir durumu varsa bı sıklığa jinekoğu karar verir. 21 yaş altı kadınlarda ilk cinsel ilişkiyi takiben 3 yıl içinde taramalara başlanır ve yine yıllık tarama önerilir. İleri yaş hastalarda, 65 yaşını geçtikten sonra 2 defa negatif smear sonucu söz konusuysa tarama programı bırakılabilir. Jinekolojik kanser öyküsü olan kadınlarda 65 yaş sonrası tarama sıklığını hastayı takip eden hekim belirler. Yine herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi baskılanmış olan ya da HIV virüsü taşıyan cinsel aktif kadınların yaşı kaç olursa olsun her yıl smear testi yaptırması gereklidir.

Smear testi ağrılı bir işlem midir?

Smear testi kesinlikle ağrılı bir işlem değildir. Rutin muayene esnasında, spekulum yerleştirildikten sonra smear alınırken hasta herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissetmez.

Smear testi öncesi nelere dikkat edilmelidir?

  • testten önceki 48 saat cinsel ilişkiden kaçınılmalı
  • testten önceki 24 saat vajinal duş yapılmamalı
  • testten önceki 48 saat vajinal fitil ya da krem uygulanmamalı
  • vajinal kanama olmamalı.

Smear testi kaç yöntemle yapılır?

Portfolio

Smear alınırken kullanılan iki ayrı teknik vardır. Konvansiyonel teknikte hücreler alındıktan sonra lam üzerine yayılarak fikse edilir. Sıvı bazlı incelemede ise toplanan hücreler özel kimyasal bir sıvı içine konarak fikse edilir. Bu sıvı santrifüj edilerek hücreler incelendiği için daha sağlıklı bilgi edinmek mümkün olur. Bu yöntemin bir başka avantajı da aynı örnekten hpv dna testi de çalışılabilmesidir. Kliniğimizde smear testi için sıvı bazlı inceleme tekniğini kullanmaktayız ve gereken hastalarımızdan aynı esnada hpv testi için de örnek alarak inceleyebilmekteyiz.

Smear testi sonucu nasıl değerlendirilir?

Günümüzde smear testi değerlendirilirken Bethesta sınıflaması kullanılmaktadır. Değerlendirme sonucu benign (iyi huylu), ASCUS (önemi belirlenemeyen hücre anomalisi), LGSİL (düşük dereceli hücre anomalisi), HGSİL (yüksek dereceli hücre anomalisi), glandüler hücre anomalisi, AGUS (önemi belirlenemeyen glandüler hücre anomalisi) ya da adenokarsinom şeklinde bir sonuç çıkabilir. Fakat smear testi asla nihayi tanıyı göstermez.

Portfolio

Smear sonucunda bir anormallik saptandığında, değişikliğin düzeyine uygun olarak birkaç ay sonra smear tekrarı, kolposkopi, biyopsi, ECC ya da LEEP işlemlerinden biri ya da bir kaçı gerçekleştirilerek tanıya gidilir.

Hamileyken smear testi yapılır mı?

İdeal olanı hamile kalmadan önce smear taramasını da kapsayan detaylı bir prekonsepsiyonel inceleme yapılıp, sonuçlar normal ise gebe kalınmasıdır. Fakat gebe bir hasta takip için geldiğinde son bir yıl içinde yapılmış bir smear testi yoksa, ilk kontrolünde smear testi yapılmalıdır. Gebe hastadan smear alınmasının anneye ya da bebeğe hiçbir zararı yoktur. Bilakis gebeliğin seyrini değiştirebilecek olası bir hücre anormalliğinin ya da kanserin tespitini sağlama ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Yorumlar

  • avatar

    Betül L.

    Yanında rahat ettiğim tek doktorsunuz. İyi ki tanıdım sizi. 6 ayda bir yanınızdayım :)))

Randevu Talep Edin

Author
Op. Dr. Meral Sönmezer

"#sağlığıngülenyüzü"

Randevu Talep Edin
Instagram
Portfolio

Biz Sizi Arayalım