Vajinal Ultrason Nedir? Op. Dr. Meral Sönmezer

Vajinal Ultrason Nedir?

Vajinal ultrason, vajinanın içerisine vajinal prob yerleştirilerek rahim ve yumurtalıklara ultrason ile bakılmasıdır. Pelvik ultrasonla görülemeyen yapısal değişiklikler vajinal ultrasonla daha ayrıntılı ve yakından incelenebilir. Vajinal ultrason kızlık zarına zarar verebileceği için bakire hastalara uygulanamaz.

Vajinal Ultrason Nasıl Yapılır?

Hasta ultrason için jinekolojik masaya alınır. Hastanın mesanesinin doluluk durumu sorulur. Vajinal ultrason öncesinde mesanenin boşaltılması gereklidir. Vajinal proba kondom geçirilir. Kondom üzerine jel sürülür. Uzman doktor vajinal probu sağa ve sola çevirerek rahim içini ve yumurtalıkları inceler.

Hangi Hastalıklara Tanı Konulması İçin Vajinal Ultrason Kullanılır?

  • En sık olarak infertilite tedavisi için yumurtlama zamanını tespit etmek ve yumurta toplamakta vajinal ultrason kullanılır.
  • Beta hcg seviyesi belirli bir seviyeye geldiği halde pelvik ultrasonda bakıldığında gebelik kesesi görülemezse, dış gebelik ihtimali için vajinal yolla fallop tüplerine bakılabilir.
  • Yumurtalık kistlerin gözlem tedavisi ya da medikal yolla tedavisinde kistlerin boyutunu takip etmek için vajinal ultrason kullanılır.
  • Gebelikte 6. haftaya gelinmesine rağmen halen fetal kalp atımı görülemezse, vajinal yolla bakılarak kalp atımı kontrol edilebilir.
  • Endometriozis ( çikolata kisti) durumlarında kistin takibi için vajinal ultrason kullanılır.
  • Adet dönemleri dışında düzensiz kanamalar olduğunda, rahim iç tabakası- endometrium kalınlığı vajinal ultrasonla ölçülerek kontrol edilir.
  • Adet dönemleri arasında leke tarzında kanamalar olduğunda servikal ve endometrial polip araştırılması için vajinal ultrasonla bakılır.
  • Myom olup olmadığının araştırılması, mevcut bir myom varsa yerinin ve büyüklüğünün takibi için vajinal ultrason yapılır.
  • Rahim ağzı kistlerinin tespiti, kistlerin iyi ya da kötü huylu olup olmadığının incelenmesi için vajinal ultrasonla bakılır.
  • Rahim içi araç (ria-spiral) yerleştirilmesi, var olan spiralin kontrolü için vajinal ultrasonla bakılmalıdır.
  • Adet düzensizliği, adet gecikmeleri, akne ve tüylenme şikayetleri ile gelen hastalarda polikistik over sendromunun teşhisi için yumurtalıkların yapısı ve görüntüsüne vajinal ultrasonla bakılır.
  • Adet gecikmelerinde pelvik ultrasonla bakıldığında gebelik kesesi görülmezse, var olan kesenin karından görülememiş olma ihtimaline karşı vajinal ultrasonla bakılır

Vajinal Ultrason Ağrılı mıdır?

Vajinal ultrason yapılacağı zaman, vajinal probun üzerine kayganlığı sağlamak için ultrason jeli sürülür. Hasta kendini sıkmaz ve rahat bırakırsa jel sayesinde prob kolaylıkla vajina içerisine girer ve herhangi bir ağrı vermez.

Vajinal Ultrason Gebeliğe Zarar Verir mi?

Gebeliğin ilk üç aylık döneminin düşük riskinin yüksek olduğu bir dönem olması nedeniyle anne adaylarının en çok sorduğu sorulardan birisi de gebelikte vajinal ultrasonun zararlı olup olmadığıdır. Gebeliğin hiçbir döneminde vajinal ultrason zararlı değildir. Gebelikte takip amacıyla karından bakıldığında fetüs proba 8-10 cm ( eğer anne adayı adayı kilolu ise yağlanmaya bağlı olarak daha da fazla) uzakta iken, vajinal ultrasonla bakıldığında bu mesafe 3-5 cm e kadar inmektedir. Bu durumda da kese, fetus ve plasenta gibi oluşumları incelemek daha da kolaylaşmaktadır. Dolayısıyla gebelikte belli endikasyonlarda fetüsün gelişimini takip etmek ya da rahim ağzının kalınlığını incelemek için vajinal ultrason oldukça yararlı bir tanı yöntemidir. Ancak anne adayının istemediği durumda, anne adayını strese sokmamak adına hiçbir doktor zorla vajinal ultrason muayenesi yapmayacaktır.

Randevu Talep Edin

Biz Sizi Arayalım