Yaz Mevsiminde Gebelik Op. Dr. Meral Sönmezer

Yaz Mevsiminde Gebelik

Yaz ayları gebeliğin her haftasında zorlayıcı olabilir. Özellikle gebeliğin ilk 3 aylık döneminde görülen gebelik belirtileri yaz aylarında daha da çok artmaktadır. Fizyolojik olarak gebeliklerde hormonal etkilerle birlikte metabolizma da artmıştır. Ayrıca hamilelikteki yüksek progesteron hakimiyeti nedeniyle vücut ısısında da artış olmaktadır. Bu durumlar gebeliği daha da zorlu hale getirmektedir.

Gebelikte yaz aylarında nelere dikkat edilmelidir?

Bol sıvı tüketin

Yaz aylarında aşırı terleme nedeniyle sıvı ve elektrolit kaybı artacağı için su içmek bu dönemde çok önemlidir. Sıcaklık nedeniyle aşırı sıvı kaybı tedbir alınmazsa dehidratasyon adı verilen, vücutta sıvı azlığına bağlı ortaya çıkan tabloya neden olabilmektedir. Sıvı kaybı yorgunluk halsizlik, baş ağrısı, kramplar ile kendini gösterebilir. Sıvı kaybını önlemek için günde en az 2,5 litre su içmeniz gerekmektedir. Elektrolit ve mineral kaybını yerine koymak için ayran, soda gibi içecekleri tüketebilirsiniz.

Yiyeceklere dikkat edin

Yaz aylarında sıcaklık nedeniyle birçok yiyeceğin de saklanma süresi daha kısadır. Çabuk bozulabilen yumurta, tavuk eti gibi gıdaları tüketirken dikkatli olun. Mangal ve ızgara yaz aylarının vazgeçilmezidir ancak çiğ et tüketiminden bulaşabilecek hastalıklar yönünden dikkat edilmelidir. Şarküteri ürünleri dışarı da beklediğinden listeria denilen bakteriler üreyebilir. Bu bakteriler düşüğe neden olmaktadır.

Serin kalmaya dikkat edin

Gebeliğin ilk üç ayında vücut sıcaklığının artmasıyla bebekte doğum defekleri ve düşük risklerinin arttığı görülmüştür.

Aşırı sıcak nedeniyle gebelerde sıcağa bağlı baş dönmesi ve hatta bayılma görülebilir. Sıcaklık artışı olduğunda vücudunuz dengelemek için kan dolaşımınızı daha çok cildinize yönlendirmektedir. Bu da tansiyonunuzun düşmesine neden olur. Bulunduğunuz ortam çok sıcak ise mutlaka serin bir ortama geçmelisiniz.

Probiyotik tüketin

Yaz mevsiminde ishalden ve kabızlık sorunundan korunmak için probiyotik ürünleri tüketmelisiniz. Probiyotikler hem bağırsak faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olur. Hem de yaz ishallerini önler. Probiyotik için yoğurt, kefir ve ayran tüketilebilir.

Meyve tüketimine dikkat edin

Hamilelik döneminde C vitamini oldukça önemlidir. Yazın sıcaklıkların yüksek olması nedeniyle vücuttan ter yoluyla kaybedilen potasyumun karşılanması için de C vitamini önemli bir destekçidir. Gebelerin günlük olarak 2 ya da 3 porsiyon meyve tüketmesi annenin ve bebeğin sağlığı için gereklidir. Meyvelerden en yüksek oranda faydalanmak için meyvelerin çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Böylece çeşitli vitaminleri almış olursunuz.

Omega-3 alın

Sıcaklarda aç kalmamak ve ara öğünler tüketmek önemlidir. Ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler omega-3 vitamini açısından zengindir. Yeteri kadar balık tüketemeyen ya da balıktan hoşlanmayan anne adayları, bu tarz kuruyemişler ara öğünde mutlaka tüketilmelidir. Doktorunuzun önereceği omega-3 desteğini kullanmak da faydalı olacaktır.

Süt ve süt ürünleri tüketin

Hamilelikte ilk 3 ayın tamamlanmasının ardından anne adaylarının ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarı da artmaktadır. İlk 3 ayda tüketilmesi gereken süt ürünü miktarı 2 porsiyon iken, 3. ayın tamamlanmasıyla bu miktar 3 porsiyona çıkmaktadır. Eğer sütü pek sevmiyorsanız, ayran, meyveli yoğurt ya da sütlü tatlı tüketebilirsiniz.

Ayaklarınıza dikkat edin

Gebeliğin son 3 ayında bacak ve ayaklarda şişme oldukça çok görülür. Sıcakta vazodilatasyon denilen damarlarda genişleme nedeniyle şişme daha fazla olacaktır. Dinlenirken ayaklarınızı yastıkla yükseltmelisiniz. Mutlaka rahat, ortopedik, kolay giyilip çıkarılan, açık ayakkabılar önerilir. Gebelikte progesteron etkisiyle eklemlerdeki bağlarda gevşeme ve stabilite kaybı olduğundan ayak bileğini koruyamayan parmak arası terlik önerilmez.

Giyiminize dikkat edin

Yaz mevsiminde pamuklu, terletmeyen sentetik olmayan ve açık renkli giysiler tercih edilmelidir. Vücuda yapışmayan, bol ve havadar hamile giysilerini tercih etmelisiniz. Güneşten şapka, gözlük ya da güneş kremleri ile korunmak 11-16 saatleri arasında güneşlenmemek gebeler için çok daha önemlidir.

Spor yapabilirsiniz

Yaz için en uygun sporlar 11-16 saatleri dışında yürüyüş ve yüzmedir. Sporları yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Havuz yerine genellikle deniz tercih etmelisiniz. Mayonuz bakteri üretimine fırsat vermemesi için ıslak kalmamalıdır.

Randevu Talep Edin

Biz Sizi Arayalım