Gebeliğiniz boyunca bebeğiniz bir sıvı içerisinde bulunur. Bebeğinizin içinde yüzdüğü bu sıvıya amniyon sıvısı denir. Halk arasında bebeğin suyu olarak adlandırılır. Steril ve berrak bir sıvıdır. Gebelik boyunca bebeğin rahat hareket etmesini ve dışarıdan gelecek darbelerden korunmasını sağlar. Yine gebelik boyunca rahim içindeki ısının 37 derecede sabit kalması amniyon sıvısı sayesinde sağlanır. Amniyon sıvı miktarı gebeliğin 33. haftasına kadar değişmekle bu haftadan sonra ortalama 1000ml de sabit kalır. Gebeliğin 3. ayında 50 ml olan sıvı 28. haftada 1500 ml dir.
Yenidoğan bebeklerin yaklaşık %4 kadarı çeşitli anomaliler ile dünyaya gelir. Bunların bir çoğunun nedeni ise genetik problemlerdir. Genetik hastalıkların tedavi ile düzeltilmesi mümkün olmadığından fetüs henüz anne karnındayken kritik sınıra gelmeden önce tanı konması ve aileye terminasyon (gebelik sonlandırma) için seçenek sunulması önemlidir. Elbette her anomali için terminasyon şansı yoktur. Bunun sınırları yasalar ile belirlenmiş olup birden fazla hekimin imzası bulunan bir kurul kararı ile mümkündür.
Toplumda en yaygın görülen kromozom anomalisi olan Down Sendromu ve diğer bazı kromozom hastalıkları için 12. haftada yapılan 2’ li tarama testi ve 16. haftada yapılan 3’ lü tarama testleri tanı testi değil tarama testidir. Bu testler ile olasılık hesaplaması yapılır. Yanlış pozitif ya da yanlış negatif sonuç ihtimali de mevcuttur. Yani test normal çıksa da bebekte kromozom anomalisi olabildiği gibi, test pozitif çıktığında da bebek tamamen normal olabilir. Kesin tanı için amniyosentez testi yapılmalıdır. Özellikle bu testlerde risk faktörü saptandığında,hastaya amniyosentez yaptırması önerilir.
Anne sırtüstü yatırılır. Bebeğin durumu ve yerleşimi ultrasonografi ile kontrol edilir. Amniyosentez anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. İşlem yapılacak alan antiseptik bir sıvı ile temizlenir. Ultrason eşliğinde bakılırken bebeğin içerisinde bulunduğu amniyon sıvısından 20 ya da 22 numara amniyosentez iğnesiyle cilt ve rahim duvarından geçilerek örnek alınır. İlk alınan 0,5 ml kısmı atılır. Amniyon sıvısı berrak olmalıdır.
Gelen sıvı kanlı ise bu bebeğe zarar vermez ancak çıkacak sonucu etkileyebilir. Bu nedenle mutlaka berrak gelene kadar işleme devam edilmelidir. Ardından 15-20 ml örnek alınır. Alınan örnek uygun koşullarda laboratuvara gönderilir. İşlem sorasında da mutlaka ultrasonografi ile kontrol edilmelidir. Amniyosentez sıvısının miktarı yaklaşık bebeğin mevcut sıvısının %10’ una tekabül eder. Çalışmalar göstermiştir ki normal şartlarda bebek bunu 3 saat içinde yeniden oluşturmaktadır.
Genetik tanı amacıyla yapılan amniyosentez gebeliğin 16. haftasıyla 22. haftası arası uygulanır. Diğer nedenler için yapılan amniyosentez gebeliğin 16. haftasından itibaren herhangi bir haftasında yapılabilir
Amniyosentez işleminden sonra herhangi bir istirahat gerekli değildir. Ağır spor ve aktivitelerden bir süre uzak durmak gereklidir.
Gebeliğin ilk haftalarında amniyon sıvısı anne kanındaki sıvının gebelik kesesi etrafındaki dokulardan süzülmesiyle oluşur ve çok az miktardadır. Üçüncü aydan itibaren bebeğin cilt dokusundan süzülen sıvı ve yeni yeni çalışmaya başlayan böbrekler sayesinde amniyon sıvı miktarı giderek artar. Beşinci aydan itibaren bebeğin cildi kalınlaşacağı için, amniyon sıvısı artık sadece böbrekler ve az miktarda zarlar tarafından oluşturulur.
Amnion sıvısının içeriği su, protein, yağ, karbonhidrat ve inorganik tuzlardan oluşur. Bu sıvının içerisinde bebeğinizin dökülen hücreleri de bulunur. Bu nedenle bu sıvıdan alınan örnekler bebeğinizin genetik yapısını gösterir.
Anne rH (-) negatif, baba rH (+) pozitif ise tüm diğer invaziv girişimlerde olduğu gibi (doğum, kürtaj vb.) amniyosentez sonrası da 72 saat içerisinde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır.
Çoğul gebeliklerde amniyosentez işlemi yapılabilir. Bu işlemde yine bebeklerin yerleşimi ultrasonografi ile kontrol edilir. Anne sırt üstü yatırılır. İşleme öncelikle ilk bebekten başlanılır. İlk bebekten ultrasonografi eşliğinden sıvı alınır. Daha sonra ikinci bebeğe işlem yapılabilmesi için öncelikle anne ve bebeğe zarar vermeyecek ölçüde boyar madde verilir. Bu şekilde ayırt edilmesi kolaylaşır. Daha sonra berrak sıvı gelene kadar sıvı alınır. işlem bittikten sonra yine bebekler kontrol edilir.
Randevu Talep Edin